Over bescherming

Voorbereiding is belangrijk

Raadpleeg 6-8 weken voor vertrek een arts en vraag naar de ziekterisico’s en preventieve vaccinaties. Voor aanvullende informatie over muggen en insecten kan het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvies (LCR) of een tropisch instituut geraadpleegd worden.

Draag geschikte kleding

Bescherm jezelf tegen muggenbeten door (loszittende) kleding te dragen die het grootste deel van je lichaam bedekt. Bij voorkeur shirts met lange mouwen, lange broeken, sokken en schoenen. Draag kleding met lichte kleuren; muggen komen op donkere kleuren af.

Gebruik een geschikt en effectief insectenwerend middel

Afhankelijk van de reisbestemming kunnen er muggen zijn die ziektes overdragen. Gebruik in dat geval een product met DEET om muggenbeten te voorkomen. Malaria wordt overgedragen door muggen die overdag bijten, gebruik het middel dan ’s avonds en ’s nachts. De muggen die chikungunya, gele koorts, dengue en zika overdragen steken ook overdag. Pas het gebruik van een insectenwerend middel aan op de reisbestemming.

Tips voor het gebruik van insectenwerend middel:

  • Volg de instructies zoals beschreven op de verpakking (aanbrengen op de onbedekte huid. Vermijd contact met ogen, slijmvliezen en beschadigde huid).
  • Let op: factoren als temperatuur, luchtvochtigheid en zweten kunnen de werking van anti-muggenspray beïnvloeden.
  • Breng eerst anti-zonnebrand of aftersun aan en daarna het insectenwerend middel, niet andersom.
  • Zwanger? Gebruik een product met maximaal 30% DEET.

Gebruik een klamboe of horren

Gebruik een geïmpregneerde klamboe als je in een kamer zonder horren of buiten slaapt. Een klamboe of muskietennet mag geen scheuren hebben en moet onder het matras worden ingestopt.

Bel de dokter

Bel onmiddellijk uw arts als u zich ziek voelt na thuiskomst, vooral als u 38°C of hoger koorts heeft. Informeer uw zorgverlener over uw recente reisgeschiedenis.

Vermijd sterke geuren

Muggen worden aangetrokken door lichaamsgeuren, parfum en geurende deodorant. Voorkom overmatig zweten en mijd het gebruik van sterk geurende parfums, zeep of aftershave.