Zikavirus

Zikakoorts komt al langer voor in Afrika en Zuidoost-Azië, maar door verspreiding van het virus in 2015 naar het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika heeft het toen voor grote uitbraken gezorgd.

Zikakoorts is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus en heeft overeenkomsten met Chikungunya, Dengue (knokkelkoorts) en het Westnijlvirus.

Het virus wordt verspreid door de beet van een geïnfecteerde mug. De muggen die het zikavirus overdragen zijn met name overdag actief.

Zika kan ook overgedragen worden door seksueel contact, echter is de kans hierop klein. Wel is een infectie met het zikavirus gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Momenteel bestaat er geen specifiek medicijn of vaccin voor het zikavirus.

Symptomen

De meeste mensen ervaren geen klachten bij infectie met het zikavirus. 1 op de 5 mensen ervaart milde symptopmen als koorts, huiduitslag, conjunctivitis (ontsteking van slijmvlies van het oog) en tijdelijke gewrichtsklachten (vooral in handen en voeten). Deze symptomen houden enkele dagen tot een week aan.

Het zikavirus dat is opgelopen tijdens de zwangerschap kan een verhoogde kans geven op afwijkingen bij baby’s.

Bescherming & Behandeling

De beste bescherming tegen zika is om muggenbeten te voorkomen, hiervoor raden wij een product met 50% DEET aan. Daarnaast wordt ook geadviseerd om onder een klamboe te slapen.

De griepachtige symptomen kunnen zo mild zijn dat ze onopgemerkt blijven waardoor de meeste mensen geen dokter bezoeken. Zwangere vrouwen die symptomen ervaren moeten echter onmiddellijk een arts raadplegen voor een test, die de infectie kan bevestigen.

Naast het gebruik van paracetamol ter verlichting van de koorts en pijn, wordt geadviseerd voldoende rust te te nemen en regelmatig wat te drinken om uitdroging te voorkomen. Omdat een goede bescherming de enige effectieve methode is, is het essentieel om de juiste anti-muggen producten te gebruiken om muggenbeten in risico gebieden te voorkomen.

Zika virus map

Risicogebieden