skip to Main Content

Jungle Formula advies over de verspreiding van het ZIKA virus *Jungle Formula Maximum Original weert de Aedes aegypti (gelekoortsmug) en de Aedes albopictus (tijgermug) af, dragers van het zika-virus. Het is geen vaccin.

Welk product kunnen reizigers gebruiken wanneer zij reizen naar risico gebieden?

De door het London Hospital for Tropical Diseases1 goedgekeurde Jungle Formula Maximum Original met 50% Deet. Producten met meer dan 50% Deet bieden geen extra bescherming.

Welk product kan thuis of tijdens korte vakanties (in niet risico gebied) gebruikt worden?

Zowel thuis als tijdens korte vakanties biedt Jungle Formula Maximum Original met 50% Deet de hoogste bescherming tegen beten van muggen die de ziekte overdragen2.

Hoe kan ik mijzelf het beste beschermen tegen Zika?

Het RIVM geeft hierover het volgende advies9:
Het is belangrijk om overdag en ‘s avonds zorgvuldig antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar het zikavirus voorkomt. Muggenwerende maatregelen zijn:

  • Draag bedekkende kleding.
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken. Adviezen voor het gebruik van DEET staan beschreven in de LCR-folder DEET op reis.
  • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte.

Reizigers met een immuunstoornis of een chronische ziekte worden evenals zwangere vrouwen geadviseerd voor vertrek advies bij een behandelend arts of GGD te vragen.

Jungle Formula Maximum Original met 50% Deet kan gebruikt worden vanaf 18 jaar en Jungle Formula Strong Original met 20% Deet vanaf 13 jaar.

Vraag & antwoord

Wat is het Zika virus?

Zika is een ziekte die hoofdzakelijk wordt verspreid door een beet van een geïnfecteerde gelekoortsmug of denguemug (Aedes aegypti). De meest voorkomende symptomen zijn koorts, huiduitslag, spier- en gewrichtspijn en ontsteking van het oog. De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild en duurt enkele dagen tot een week. Zwangere vrouwen lopen het meeste risico. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor de hersenen van het ongeboren kind.


Is er een vaccin of behandeling tegen Zika?

Op dit moment is er geen behandeling of vaccin beschikbaar. De enige effectieve bescherming, tegen het door muggen overgedragen Zika virus, is het voorkomen van muggenbeten. Het gebruik van een muggenwerend middel is hierbij essentieel.

Hoe wordt Zika overgedragen?

Het Zika virus wordt hoofdzakelijk overgedragen door de beet van een met Zika geïnfecteerde gelekoortsmug of denguemug (Aedes aegypti). Deze muggen bijten zowel overdag als ’s avonds en raken besmet als ze een persoon bijten die geïnfecteerd is. De geïnfecteerde muggen kunnen het virus vervolgens verspreiden door andere mensen te bijten. Zika kan ook overgedragen worden via seksueel contact en door zwangere vrouwen aan hun baby gedurende de zwangerschap en vlak voor de bevalling.

Wie loopt risico om geïnfecteerd te raken?

Iedereen die woont in, of reist naar een gebied waar het Zika virus is aangetroffen en niet eerder is besmet met het Zika virus, loopt risico. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen.

Waar komt Zika voor?

Het Zika virus verspreid zich snel. Voor een recent overzicht van de landen waar het voorkomt kunt u het beste contact opnemen met gezondheidsautoriteiten zoals het RIVM.

Ben je immuun voor de rest van je leven als je geïnfecteerd bent?

Als je geïnfecteerd bent is het waarschijnlijk dat je beschermt bent tegen toekomstige infecties.

Moeten wij ons zorgen maken over Zika in Europa?

Er zijn verschillende soorten Aedes muggen die in staat zijn om het Zika virus over te brengen. In de meeste gevallen verspreid het Zika virus zich via de gelekoortsmug of denguemug (Aedes aegypti) in tropische en subtropische gebieden. De tijgermug (Aedes Albopictus) kan ook geïnfecteerd raken en het virus overbrengen8. De tijgermug kan overleven in koelere regio’s en komt veelvuldig voor in de EU.

Opgemaakt 13 mei 2016

Bronnen

1 Approved by the Hospital for Tropical Diseases for the use in tropical areas with high risk of malaria and other insect transmitted diseases provided that instructions for use are followed at all times
2 Product specific data available on file at Omega Pharma
Health Protection Scotland, Recommendations for travelers
https://www.fitfortravel.nhs.uk/advice/disease-prevention-advice/zika-virus-infection.aspx#Recommendations
4 National Health Service, UK
https://www.nhs.uk/news/2016/01January/Pages/Zika-virus-your-questions-answered.aspx
5 Centers for Disease Prevention and Control. Interim Guidelines for Pregnant Women During a Zika Virus Outbreak — United States, January 22, 2016 / 65(2);30–33
6 European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) RAPID RISK ASSESSMENT. Zika virus epidemic in the Americas: potential association with microcephaly and Guillain-Barré syndrome. 10 December 2015
7 Chen-Hussey et al., 2014. Assessment of methods used to determine the safety of the topical insect repellent N,N-diethyl-m-toluamide (DEET), Parasites & Vectors 2014, 7:173
8 Expert comment London School of Hygiene and Tropical Medicine
https://www.lshtm.ac.uk/newsevents/news/2016/expert_comment_microcephaly_clusters_associated_with_zika_infection_a_public_health_emergency.html
9 https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Vragen_en_antwoorden_zikavirus

×Close search
Zoeken